Wednesday, October 17, 2012

Veel ajatabelit


17 detsember 1926. Leetrihaigus Kokoral. Torila kõrgem algkool suletud. Esmaspäeval, 13.dets. puudusid koolist leetri-haiguse tõttu Torila kõrgema algkooli 1. klassist 95 prots., 2. klassist 65, 3. kuni 4. klassini igast ühest 33 prots. õpilasi. Kool suleti jaoskonna-arsti korraldusel, kuni haigus loomulikult raugeb ja kooliruumid desinfitseeritud saavad. Leetri-haigus levines kiiresti peale Kallaste laada-päeva. Nim. külas oli leetri-haigus lahti pääsnud. Laadal käinud lapsed puutusid küla elanikkudega kokku ja tagajärjeks oli nii kiire haiguse tõus, et õppetöö võimatuks sai.

18 detsember 1926. Metsatööd alanud. Korralised metsalankide raiumised on alanud. Kokora mõisa metsas töötab a.-s. "Silva" Sööru metsas firma Kahn ja Ko. Viimasel on kõige suurem metsatükk - 90 tiinu maha võtta. Palgid veetakse jõgede ja järvede ääre ja lähevad kevade tulekul Tartu vett pidi. Tööpalgad on järgmised: Palgi lõikus kuni 1 mrk. 70 pn. kantjalg, küttepuu-, sindli- ja laastupaku süld 170 kuni 200 mrk., selle järele kas arsina või kolmveerand arsina puid lõigatakse. Mineva-aastane Kärgandi metsa lauavabrik on likvideeritud. Masinad viidi Tartu, hooned müüdi ära ja kisti maha.

5 märts. 1932. Katkine ahi tulekahju põhjuseks. Kokora koolisauna põlemise üle on nüüd juurdlus lõppenud ja sellega on selgeks tehtud, et saun läks põlema mitte liig kütmisest, vaid ahjus olevast praost, kust tuli puuseina läks.

Esimene aprill 1932. Kokora vallavalitsust revideeriti. Tartu maavalitsuse adm. osakonna juhataja E. Õunapuu revideeris Kokora vallavalitsuse asjaajamisi ja arvepidamist. Revideerimisel puudusi ei leitud.

29 september 1932. Postimees. Kokoras puhkes marutaud. Neil päevil lasti maha Kokora vallas Jakob Lattik'u ja Aleksander Velt'i marutõbised koerad, kuna kolmas koer põgenes. Pala jaoskonna loomaarsti poolt on mahalastud koerte juures marutõbi kindlaks tehtud ja politsei kaudu korraldust palutud, tähendatud piirkonna marutõbekahtlaseks tunnistamiseks ja koerte ning kasside kinnihoidmiseks.

18 jaanuar 1933. Suusakursused Alatskivil ja Kokoral. Hiljuti lõppesid Alatskivil kaitseliidu poolt korraldatud suuskade valmistamise kursused, mis kõigiti korda läksid. Valmistati kokku 24 paari suuski. Nüüd algasid uued kursused Kokoral, kus ka korraldajaks Kaitseliit.

26 märts. 1933. Aleksander Rosenberg 50-aastane. 27. aprillil pühitseb Roela valla sekretär A. Rosenberg oma 50. sünnipäeva. Juubilar on sündinud Tartumaal, Pala vallas taluperemehe pojana. 1906-1919. aastani oli Kokora valla sekretäriks.

1 august 1933. Metsatulekahjud Kokoral.

16 september 1933. Kokoral ei saa kasutada kooli ruume. Kokoral puuduvad korralikud peoruumid. On küll nimepidi olemas Tuletõrje seltsi maja, mis ümber ehitatud endisest magasiaidast, kuid see on rohkem pritside kuur kui seltsimaja. Majas puudub ahi ja püünel isegi eesriie. Oldi harjunud kasutama koolimaja, kuid viimasel ajal ei lubata selle kasutamist. Organisatsioonid on sellepärast väga raskes seisukorras.

11 juuni 1934. Kokora vallavanema valimised kohtusse. Tartu maavalitsus on otsustanud kohtu teel nõuda Kokora vallavanema valimiste tühistamist, kuna vallavolikogu koosolekul on valitud vallavanemaks Hugo Kõrv, kes maavalitsuse poolt samast ametist siseministeeriumi korralduste kohaselt kõrvaldati vabadussõjalaste tegevusest osavõtmise pärast.

5 juuli 1935. Muinsusleid Savastveres. Pronksist ehted adrahargi otsas. Nädala alul avastati Savastvere külas, Kokora vallas, huvitav ja väärtuslik muinsusleid: kaks pronksist kaelaehet ja neli käevõru. Nende aarete leidjaks oli Savastvere küla taluperemees Vellik. Samalt põllult on ka mõni aasta tagasi muinsusaardeid leitud. Need leiud on ulatunud 13. sajandisse.

24 oktoober 1935. Kokorasse valiti vallasekretär. Möödunud vallavolikogu koosolekul oli senise lahkunud vallasekretäri asemele uue valimine. Kogusummas kandideeris 3 isikut. vallasekretäriks valiti Maksimilian Elbe, kes oli Valgamaal Kuigatsi vallasekretäri abiks.

5 detsember 1935. Kokora vallas on ainult 1000 elanikku ja sellepärast ähvardab seda mõne ümbruskonna vallaga liitmine. vald on aga hästi hakkama saanud, tal pole võlgu jne. Sellepärast otsustati saata 2 saadikut siseministeeriumi, et need paluksid valda iseseisvana alles jätta.

15 detsember 1935. Väljamõisa elanik Hugo Kõrv avaldab Postimehes oma mälestused Kaitseliit riigi piire kaitsmas. Kaitseliidu esimesi väljaastumisi Peipsi rajoonis 1918. aastal. Hugo Kõrv kirjeldab aega 1917 aasta novembri algusest. Põnevam on ehk kirjeldus, kuidas nad kapten Kuslapiga Kallastel eesti võimu maksma panid. Kõrvist sai Kallaste komandant. Ta korraldas läbirääkimisi saksa okupatsioonivõimudega ajal, kui need veel Kallastel olid. Varsti määras Kuperjanov Kõrvi Torma-Lohusuu kihelkonna kaitseliidu ülemaks. Kõrv pöördub Tartust aurulaevaga Kallaste alla, käib kodust läbi ja läheb edasi Mustveesse, mille sündmusi kirjeldab ta kõige enam.

22 jaanuar 1936. Kallaste alevit ei liideta Kokora vallaga. Viimasel ajal oli kohalikus ümbruskonnas liikuma pandud mõte, ühendada Kallaste alev Kokora vallaga. Selleks oli ka vastavaid allkirju kogutud. Viimasel alevivolikogu koosolekul tuli nimetatud küsimus arutamisele. Sõnavõttudes leiti, et alevi liitmine vallaga ei anna esimesele juurde mingisuguseid paremusi. Volikogu võttis hääletamisel vastu alevivalitsuse ettepaneku, mille järele ei pooldata alevi liitmist vallaga.

22 jaanuar 1937. Talupidajad istutavad metsa. Teadlikumad talupidajad, kes näevad juba metsamaterjali kriisi peatset tekkimist, on kõne alla võtnud talumetsade kasvatamise küsimuse vähetasuvatele maalappidele. Nii on Pala vallast, Hallikult, Vahe talu peremees August saar ja Kokora vallast, Tedrekülast taluperemees Aleks. Tedre, metsavalitsuselt tellinud männiseemet. Mõlemail on kavatsus kevadel umbes 2-3 ha metsa isutada. Aug. Saarel Hallikul on selleks juba maapindki ettevalmistatud.

16 märts 1937. Kokora seltskonnategelane H. Kõrv †. Neil päevil suri Kokoras sealne seltskonnategelane Hugo Kõrv, umbes 40 a. vanuses. Kadunu oli enne vabadussõda Mustvee-Torma kaitsliidu organiseerijaid. Viimasel ajal kuulus ta Kokora kompanii koosseisu. Ta oli eruleitnant.

 

No comments:

Post a Comment