Wednesday, October 17, 2012

kriminaalne Kokora

Ajalooarhiivi Uibu fondist, autoriks Tiiu Kobin kui õieti mäletan, kirja pandud 1960natel


Maikuus 1965 olid Kokoral tõesti ärevad päevad. Lausa kriminaalselt põnevad. Järgnev on nagu spioonilugu.

Iga päev või ülepäeviti tekkisid Kokora metskonnas salapärased metsatulekahjud. Tihti leiti sündmuskohalt tühje bensiinipudeleid ja süütamisjälgi. Lõpuks hakkasid juba süttima majad. Põlema läks ka Aug. Kiili tühi elumaja. Kahtlus langes Aug. Kiilile, kes vb ei taha et tema tühja majja pannakse elama kolhoosi keevitaja A. Karv.

Paar päeva hiljem tühjalt seisev J. Uibo heinaküün. Samal ajal, kui elanikud ja tuletõrjujad olid ametis küüni kustutamisega, süttis mõisa ehk kolhoosikontori palkon. Asi läks tõsiseks! Palkonil oli süütevedeliku jälgi. Aga kes süütas? Kutsuti kohale miilits, tuletõrje ja kohale tuli isegi riiklik julgeolek koos jälituskoeraga. Sisejulgeolek jäi kohapeale. Staap koos julgeoleku meestega tehti metsavahi majja kuna kontoris oleks niigi palju inimesi. Seati üles ka ööpäevaringne valve kella 20st kuni 6 hommikul. Sepp Kaarel Kobin ja sepaabi A. Juhkam koos jahipüssidega seati valvesse. Käsk oli kahtluse korral tulistada, soovitavalt jalgadesse. Järgmisel päeval asusid julgeoleku mehed metsi läbi kammima. Koer lasti metsas lahti, paar korda võttis koer ka jäljed üles. Koer tuli metsast tagasi ja jäi haigeks. Kahtlustati mürgitamist. Koer saadeti Tartu kliiniku ja sama päeva ööseks toodi uus koer Kohtla-Järvelt. Otsingud aga ei andnud tulemusi.

Paar päeva hiljem süttis Nugise küün. Kui tuletõrje sinna läks süttis pool tundi hiljem kilomeeter eemal teine küün. Põlengud toimuvad keskuse ümber, mis on täis miilitsaid, julgeoleku mehi ja tuletõrjet. See oli kahtlane. Kahtlustati diversante, metsavendi, huligaane, Aug. Kiilit.

Kui seni olid tulekahjud kella 20 ja 21 vahel, siis nüüd toimusid süütamised ka päeva ajal. Otse miilitsate selja taga pandi põlema kolhoosi saekaatri mootoriruum. Paar päeva hiljem süttis metsavahi heinaküün, kuhu heinte sisse oli torgatud põlev küünal. Metsavaht sai tule ise kustu. Kokora rahvas muutus ärevaks. Enam ei maganud keegi öösel, vaid igaüks valvas oma maja. Kohale tuli juba Tallinna julgeoleku mehed. Nemad tõid asjasse lahenduse.

2 comments: