Wednesday, December 12, 2012

Mõned folkloorilood rahvaluule arhiivist. Kahjuks olen unustanud nimed mahakirjutada. 2009.


Mu lemmik on üks naljand Savastverest: 

Keegi kord hõigand, et Aee, Juuli. Aja pull koju. Kohvile on koort vaja! 


Kureniidu metsa taga on heinamaa. Kord läinud keegi mees sealt mööda ja näinud heinamaal valgeis riides naisi tantsimas. Mees läinud ligemale aga siis kadunud naised ära ja järgi jäänud üks hall auk. Joh. Roomet. 

Vaaraod karjuvad vees. Üks võtnud lodja servast ja küsinud, millal tuleb viimnepäev. Laevaülem öeld Homme! Ei tohi öelda, ei tea, muidu tuleb õnnetus ja nad tõmbavad laeva vee alla. Näkid on pool kala, pool inimene, teinud sellist häält varau, varau! Näkid on vaaraoaegsed inimesed. Sohvi Sepp Torilast. 

Kodavere pastor Voss näinud kord, kuidas kabelis mänginud mõisnikud kaarte. Läinud vaatama, et paganad peksnud Pala mõisniku. Ainult Piibli abiga suutis Voss ennast ja parunit sealt päästa. 

Varbemetsa kaevust veetoojatel juhtus õnnetus. Vaimud ei sallinud veevõtmist. Kord üks kuri mees jäänud seal vankri alla ja leitud surnuna.

Savastveres olla Viinaorg. Kunagi teinud seal lepavõsus eestlased viina. Saadud aga jälile ja antud trahvi. Hiljem jooksnud seal oja välja. 

Mõrtsukamägi. Vanasti mängitud seal lõkketule ääres kaarte ja tekkinud tüli, mindud riidu ja üks seal ära tapetud. 

Mustjärve nimi tulnud sellest, et seal kord musta oina villa pestud. 

Voss olnud kord Kodavere külas ristsetel. Kutsar aga jäänud nii purju. Õpetaja ronis kaleskasse kutsari asemele, pannud kutsari kuuesiilu oma istumise alla, et kutsar maha ei kuku. 

Soo sees Kokora Pala mõisa vahel on Rootsi aegne sõjatee. 

Must kuningas elanud Kuningveres. Langenud aga ordurüütlite käe läbi Kuningvere ja Mustjärve vahel. Ta olnud Äkemäe Reinupoeg Reinu suguvõsast. Ta rist on siiani Alatskivi kiriku juures. Ta olnud nii rikas, et kui ta õhtul oma raudväravad kinni pannud, siis kostnud krigin 7 versta kaugusele. 

Kallaste-Kodavere tee vahel näinud kord üks talumees musta koera enda eel jooksmas, koer astund ühe talu aknast sisse, sealt varsti keegi ära surnud. 

Sudemäel oli võsa, seal elanud hunte. Libahunte ka. 

Tagajärve mäelt on leitud sakslaste raudkiiver. Enne maailmasõda leitud sealt ka rahasid, ühel oli peal saksa raudrüütel. 1561 või 1565. Ed. Villik. 

Sudemäel kuivatanud kurat raha. Keegi ei julenud öösiti sinna minna. Lapsed kord näinud seal kuradit, olnud moondunud näoga. 

Viljuse metsas on üks rist, keegi surnud sinna ära. Vahel nähakse seal kirikuõpetajat vastu tulemas. Risti juures kaob õpetaja alati ära. Usutakse, et sinna kohta, kuhu surnu leitakse, peab risti viima.

Viljuse metsas laps kisendab – ema, ema! Läksid kord ühed vaatama, kedagi polnud. Kolm korda juhtunud see lugu. Metsa olevat kord keegi vanatüdruk oma lapse ära tapnud. Iga 7 aasta tagant laps kisavat seal metsas. Haldjad nähakse tavaliselt seal, kus midagi kurja on juhtunud. 

Kord käinud Kodaveres keegi mustas riietes naine Kauri Leeni kannul. Mine mööda, kui oled õige inimene!, öelnud Leeni. Sel hetkel olla kummitus ära kadunud. 

Kord kadunud üks tüdruk Savastverest ära. Jooksnud mööda jääd järvede taha metsa. Teisel päeval tulnud tagasi, öeld, et üks hall käsi vedanud teda. 

Kord maetud kedagi rikast leske Kodavere surnuaeda. Sõidetud kabeliaia poole, kui üks oks maast hakanud vankriratta külge ja muudkui kolksus seal. Viimaks ajanud oks vankri koos surnuga ümber. Lõpuks alles hädavaevu saadi lesk maamulda maetud. Usuti, et see oli mingi vaim, kes vanast naisest veel kinni tahtis võtta. 

Savastvere kääbastest on leitud ka üks püss. Auad on seest sisse langenud, karjapoistele antud käsk, et nad audu puutu ei tohi. 

Kodavere kiriku alla on maetud kulda. Üks rikas tartlane peitnud selle Tedreküla poolsesse müüri alla. Jaaniõhtul peab kolm korda koputama raudkangiga müüri pihta, siis tulevad rahakastid välja. 

Kokora vanaparunid surnudkambris olla varandus maetud. Poisid käinud seal isegi sees, leidnud vaid luid. 

Kodavere surnuaia taha on maetud viis venetäit rootsi hõbedat. Isegi rootslased on seda vabariigi ajal otsimas käinud. (Kodavere rannas kord Põhjasõja ajal kullalaev põhja läinud).

Kodavere kell olevat pärit Rootsimaalt. Tehtud vasest ja peale loetud kõik tuule, maa, taeva ja meresõnad. 

Kuningvere lähedal Rootsi tee, Põhjasõja aegne sõjatee, mis läinud kuni Tartuni välja. 

Katkusurnuid maeti taluaedadesse. Katk tulnud Venemaalt, viisud jalas. Teade Moku külast. 

Kokora mõisa soo peal peab olema raha. 

Tagajärve mäe peal on umbluu. Ajab verist vahtu välja. Lõpuks matnud kirikuõpetaja luu ära. Sellest ajast ei kisenda enam. 

Kord teinud Kodaveres poisid julgusproovi. Üks pidi öösel magama kirikualtari peal. Teised tahtnud teda aga öösel hirmutama minna. Kirikualtaril maganud poiss kuulnud kolinat, võtnud püssi, mis ta kaasa oli võtnud ja lasknud hirmutaja kolli pähe maha.  

No comments:

Post a Comment