Wednesday, January 30, 2013

Kokora valla postiteenistusest Pätsu ajal



Lauga Richardi postitalu. 1928. 12 kirja, 10 lehte päevas. Teeninduspiirkond ½ Kokorast. Elanike arv, keda teenindatakse 130. Vedajaks on möödakäiv Pala postiagentuuri postivedaja. Posti vahetatakse Kallaste ja Kokoraga.


 
Kokora postiagentuur, asub erakaupluses (side avati 19 mai 1928). Alguses (1925. aasta) plaanitakse teha kirjatalu Kokora piimaühisusse, kuna meierei on igapäevaseks rahva kogunemise kohaks, tuuakse ju sinna piima, aga see mõte paistab et jäi katki.
 
Pidajaks Johannes Karro. Kokoral 15 kirja, 30 lehte päevas. Teenindatakse: Kokora, Savastvere, Väljamõisa, Tõruvere, Viljuse, Kuningvere. Üle 1000 elaniku. Kokoral 191 elanikku, Väljamõisas 77; 1926 a.)
 
1926 on kirjas, et postivedajaks on Paul Kallaste. Kuus korda näldalas. Viis krooni kuus on tasu.
 
1929. aastast juba 14 krooni.
 
1930. aasta käib arutelu rahaoperatsioonide sisseviimiseks Kokora postiagentuuri. Pakutakse, et postagentuur võiks kolida üle ringkonnavalitseja kantseleisse, aga kantselei ei ole nõus võtma garantiid/vastustust rahaoperatsioonide eest. Postivalitsus tahab sellepeale agentuuri sulgeda, aga Kokora vallavalitsus palub agentuuri edasi säilitada. Vald pakub karantiid 400 krooni ulatuses.
 
Nii avataksegi rahaoperatsioonide võimalus Karu erakaupluses. Kallaste postkontori ülema ärakirjaga avataksegi Kokoral rahakaartide saatmise võimalus 3 märtsil 1931. Üksiku saadetise ülemääraks saab 100 krooni. Muidugi asi on natuke keerulisem. Aga see on lihtsustatud variant. 1925 aasta ei taha nt Pala postivedaja vedada läbi Kokora mõisa posti, kuna 300 marga eest kuus on seda vähe. Postivedaja sõidab vallamaja juurest Viljusele, saab 12 km lühema tee mööda külateid.
 
Tedrekülas ja Pärsikivis veavad talumehed ise oma posti Kallastelt ära. Kallastel asub postiülem ja Kallaste posti-telegraafi kontor. Postiülemaks on pikka aega Eduard Piiri.



Torilas on postipunkt vallamajas. Vallasekretär Edgar Limberg. 15 kirja, 20 lehte. Pala postivedaja. Posti vahetatakse Kokora, Väljsamõisa, Kallaste ptk. Tedrekülaga ka. 200 elanikku. Passi, Pungaaluse, Mets Torila ja Torila küla elanikud viivad ise oma kirjad vallamajast ära.



1927 aasta sõlmitakse nt leping Kallaste postiülema Piiri ja Kokora vallakodaniku Jakob Turgiga, kes kohustub 6 korda nädalas vedama nii rasket kui kerget posti Kokora mõisani. Tasuks on 95 marka reisu pealt. Leping sõlmitakse 1927. aasta oktoobrist kuni maikuuni 1928. tartust veetakse posti nt ka autobusside abil. Kõik maksab. Päris kallis lõbu see postivedu. Nt 1931/32 võtab bussivedaja kuus 27 krooni ja 50 senti palka. Vahel muidugi omnibussid ei sõida, või sillad on paranduses. Ja siis on alati jama.

No comments:

Post a Comment